Spökelser

Vi har pratat om spöken på jobb, det är så fascinerade att höra hur de resonerar, berättar och målar upp levande bilder på hur de ser på saken.

Sanningen om spöken:
Det är vit klädda människor som bor på kyrkogården.
Dem är döda men lever på kvällen och natten.
De tycker om att skrämma andra människor, speciellt dem som gör nåt olagligt.
Spöken är döda människor.
Spöken kan också dö men det tar lång tid för de blir väldigt gamla.
Det är bara vissa släkter som blir spöken, det går i generationer i de släkterna.
Vad som sker med oss andra som dör är det ingen som vet.


Meeeeeeeeeeeeeessi!

Varför är det så himla svårt att leva i nuet? Att tänka på just nu och njuta av det? Först är det snö och kallt - Kan det inte bli sol och värme snart? Då blir det sol och värme -  Kan det inte bli semester snart? Jag blir tokig på mig själv. Tänker för långt framåt hela tiden; var jobba, var bo, när blir det hemflytt, barn, hus, utbildning, resor, pension, färg på rollatorn. Nä ok, inte riktigt men det är nästan så illa. Skärp míg.
Det har varit härligt att vara hemma på besök, men tror att det bidrar till min "vara i nuet"-problematik.

El Classico slutade väl denna gången. Skönt. Hela lägenheten har vibrerat av nervös energi från sambon långt innan matchen började och det avslutade med en explosion av glädje.
Under eftersnacket upptäckte jag en (för mig) ny norsk dialekt, det är norska på värmländska! Helt omöjligt att härma, men fantastiskt att lyssna på.

Imorgon blir det tur med jobb, lång promenad med matpakke och jakt på stenar, snäckskal och annat fint som naturen har i sin famn. Efter jobb ska vi förhoppningsvis kika på Sid, han har fyllt 7veckor och senaste veckan har han tydligen saboterat ett par gardiner och vält en kruka. Fast det ska vi inte berätta för sambon, han vill ha en lugn soffpotatis till katt. Tur att han inte läser bloggen...?


Påskägg och bara ben

Om någon märkt det så har jag tagit påskledigt, solen och lediga dagar lockar till utevistelse. Återkommer när vardagen gör sitt intåg.


Moder Natur

En diskussion på jobb idag om att förstå norska, danska och svenska (framförallt skånska) slutade i att jag fick beröm för att min svenska var lätt att förstå. Jag blev lite paff för jag använder alla norska jag kan, och tycker själv att jag pratar mer eller mindre norska :)

Sommarvärme idag, vad hände med våren? Jag hinner inte riktigt med.
Underbart att höra fåglarna hela kvällen (Spännande att se om jag fortfarande tycker det om några veckor), och detta är första veckan utan leggings under jeansen. Det är bara det är jag blir lite orolig, om inte jag hänger med - gör naturen det? Alla årstiderna är ju lika viktiga. Våren är viktig för så många, nystarten på livet för många djur och växter. Det är viktigt att ta hand om naturen. Bråka inte med moder Natur!


Bodhisattva

När jag gick hem från butiken idag så märkte jag att en mötande bil saktade in och sökte ögonkontakt med mig. "Rätt person att fråga om vägen" tänkte jag leendes, men gissa? Jag visste vart de skulle köra! Och de förstod mig när jag förklarade det! 2 plus-poäng till mig!

Kände mig energisk och liksom lätt när jag gick från jobb idag, härligt! En bra dag på ett bra jobb med bra personer, hem till en bra lägenhet med en väldigt bra sambo. Trots inte lika bra väder är det en bra start på en bra helg! Tips på fortsatt bra helg: Följ Dalai Lamas framträdande i Lund imorgon, lördag, kl 13.45. Winnerbäck och Johan Wester ska också vara med. dalailamalive.com

Snart påskledigt vilket betyder nästan en hel vecka hemma - det är ju också väldigt bra!

Onsdag

       Sysselsättning.April.2011.Norge.

*

"Livet är en sak som man måste vara rädd om, förstår du inte det?"

Ronja Rövardotter


Bra där

Regn, regn, regn. Inte förrän nu ikväll har det slutat. Pust. Energin från solen känns som bortblåst. Fullt upp på jobb också, iaf i mitt huvud. Mycket att hålla koll på, tänka på, informera om. Jag vill ju bygga relationer med personerna, skapa schema och aktiviteter som fungerar, sätta mig in i arbetsuppgifterna, ta i itu med dokumentation och dokumentationssystem, kvittoredovisning, inhandling, nya personer som är på ingång etc. Och sen den där lilla detaljen av att förstå och göra mig förstådd på norska. Kul men det tar på energin, speciellt en dag som denna. Men med lite perspektiv är jag väldigt glad och tacksam över jobbet! Lär mig något nytt var dag, och måste (tyvärr) ta tag i saker jag helst vill rymma från men behöver bli bättre på - och tänka sig, oftast är det inte lika jobbigt som jag tänkt mig. Bra där som Peter Settman säger.

Senast igår tänkte jag på att gräset såg så ledsamt ut nu när snön var borta, det såg så gult och torrt ut. Det problemet borde vara löst med regnfallet idag. Allt löser sig verkar det som. Kanske inte ska vara så egoistisk och tycka att regnet är jobbigt för mig, när det gör så mycket gott? Det är ju mysigt att sitta inne och lyssna på regndropparna på fönsterblecket.
Skönt att skriva av sig och släppa den där inrutade jobbiga och inse hur bra allt är egentligen. Allt löser sig på fiffiga små sätt. Life is good.

En helt annan sak, jag slår ett slag för En ganska snill man och för Hämnden - två extremt välgjorda filmer. Hur kan det gå fel med Stellan i den ena och Persbrandt i den andra?! Listan på bra filmer kan bli lång, men de får komma lite efterhand tänker jag.

Liv trots ogröna fingrar



Det är viktigt att se möjligheter, inte problem. Positiva aspekter istället för de negativa. Därför visar jag här mina fina lyckade bönplantor vars frön jag fått av min pappa, istället för alla de plantor som gett upp i förtid. Vattnat för mycket? Vattnat för lite? För mycket sol? För lite sol? För kallt? För varmt? Spekulera kan man göra, men det förändrar inget just idag. Får bara lära mig mer. Lägger min energi på dem som finns kvar trots min okunskap och ogröna fingrar. Jag sa när jag satte fröna att jag blir glad om iallafall en överlever, så det får jag stå fast vid. Och det är ju faktiskt mer än en som står kvar och frodas, trots ett visst bortfall är det fler som lever vidare. Och det är ju bra. Jättebra. 



 

I helgen har vi haft besök av svärmor med respektive. Trevlig helg med god mat, sällskapsspel och promenad i vår "stora" stad. Det är roligt att få visa runt!

Vem tror mig om jag skriver att min underbara sambo just nu putsar fönster - på eget initiativ!? Jag har hittat rätt. Fullständigt rätt. Som jag älskar dig!


Sol vind och vatten

Klockan är strax efter åtta och vi har bytt sängkläder, dammsugat, vattnat växterna och tagit disken. Det är så skönt med ljuset, älskar att vakna utvilad av att solen lyser i. Idag tog jag det stora steget av att sätta ut några av växterna på altanen, tomaterna och rädisorna ska för första gången få vara ute idag. De växer så fort, känns som att det var igår jag planterade de små fröna :)
Tänk jag också skulle ta en jogging tur idag? Hmm... Det är för mig helt obegripligt att jag kan tänka på jogging och tycka att det verkar faktiskt lockande, det måste vara felkoppling i hjärnan. Men det är bara till att go with the flow, ride the wave och unleash the beast!

Virr varr och lite av allt

Jag är inte vegetarian men äter inte så mycket kött, för olika anledningar. En intressant tankegång jag läst om för ett tag sen är hur buddisterna faktiskt kan äta kött om de blir bjudna på det. Däremot värderar de djurens liv lika högt, oavsett vilket typ av djur det handlar om. Detta innebär att äta en pizza med räkor är i en buddist ögon betydligt värre än med skinka, för en gris eller en ko kan mätta många magar medan det går åt massvis med räkor för att mätta en enda människa. Vem avgör vems liv som är viktigast? Vem är högst rankad? Vem är ätbar? Spännande tankar, och gör det ännu mer komplicerat i en djungel av miljömärkning, kravmärkning, trender i nyttighet, naturens bästa, djurens bästa, fysiologiska behov, närodlat, fairtrade och e-medel.

Idag har det varit fint väder här. Solen sken, och vi har haft världspremiär på att hänga tvätten utomhus. Föreställer mig att den luktar nyklippt gräs och äppelblom när jag tar in den, för det är väl inte bara så på TV? Jag satt ute en stund och läste efter jobb, satt i solen med fjorden som utsikt. Såg färjan som tuffade fram och tillbaka, och de små vita husen längst vattnet som ligger som dekorationer. En bra dag på jobb också, jag är inte van att jobba med denna härliga mix av personkategori och det ger utmaningar var dag. Vi fick ny monteringsuppgift som gick jättebra, och jag blev färdig med personernas schema med bilder på kardborrband. Borrelås heter det på norska.

En vecka till och sen är det påskveckan. Ibland går tiden fort, tänk att det snart är påsk - efter det kommer kristi himmelsfärd, sen pingst, och sen midsommar. Men det är inte alltid som tiden går fort. Det är så svårt att uppfatta tiden. Vad är ett år? En månad? Känns ibland obeskrivligt långt. När jag var liten längtade jag alltid framåt, var det min födelsedag längtade jag till julen osv. Så är jag fortfarande, jag har lätt för att vilja framåt och längta till nästa steg. Tur att jag har världens underbaraste sambo som är jordnära, trygg och expert på att njuta av nuet.


 


Sid

Igår fick vi första titten på Sid, fyraveckors kattunge som blir vår om ca 2 månader! Vet inte om jag måste berätta att han var väldigt söt. Svart med vita tassar. Längtar!

Vår?

Idag har jag sett första fjärilen. Verkar som att det blir vår här också till slut. Idag så var det ytterligare en ny tjej som var hos oss på jobb idag, nr 22 i ordningen. Det är slitsamt. Märker att jag inte orkar engagera mig så mycket i de som kommer som nya som jag skulle vilja, har så mycket annat som ska klaffa, göras, fixas, tänkas på. Tur att personerna är så underbara. Jag minns att jag tänkte för mig själv att jag inte skulle engagera mig så mycket i jobbet här i Norge, det skulle bli ett lagom roligt jobb och inget mer. Men det är ju så svårt att inte engagera sig! 
Idag på morgonen så kom en kille och hämtade mig, han drog bokstavligt talat bort mig till en av tjejerna som satt i en stol och smågrät. Han stod bredvid, frågade henne var hon hade ont och att hon skulle ta det lugnt. Efter ett tag när vi suttit tillsammans och pratat tog han min hand och klappade henne på magen. Detta är första gången jag ser honom bry sig om en annan människa. Verkar som att våren är på väg.

Jag


På allmänn begäran...

Ok så är kanske inte fallet men efter ett förslag från min allra bästa underbara vän så startar jag bloggen. Ska försöka lära mig hantera den "litt etterhvert".  För det är ju så att vi bor i Norge nu. Mycket bra, och lite dåligt med det just det faktumet. Kanske jag kan få skriva av mig av både det som är bra och det som är dåligt här. Vi får se hur det går. Det brukar ju bli bra.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0